Når du modtager dine knolde er de i dvale, og ser ikke ud af meget. Anemoneknoldene ligner små indtørrede nødder. Indtil det er tid til at vække dem op, skal du opbevare dem tørt og køligt. Jeg opbevarer mine i et skab i bryggerset.
Du kan begynde forspiringen i januar/februar, senest i begyndelsen af marts, for at opnå blomstring i slutningen af maj/juni måned. Starter du forspiringen ind i marts/april og maj er det ikke sikkert at du får det optimale ud af dine knolde, da sommerens varme, når temperaturen kommer over +23/25 C i en længere periode , vil få planterne til at gå i dvale og ‘lukke ned’. Tidsrummet fra forspiring til blomstring kan godt variere lidt, da det er afhængigt af forårsvejret og lysmængden. Normalt siger man at der går ca. 90 dage fra man vækker knoldene til de første blomster viser sig. Jeg oplever dog at det hold jeg sætter i gang i november (efterårsholdet) blomstre fra ca. midt april og der er altså mere end 90 dage
Dette skal du bruge
Anemoneknolde
Navneskilte
Skål
Forspiringsbakker eller mindre potter
Pottemuld
Vand
Sådan gør du
Du “vækker” de tørre knolde ved at lægge dem i et vandbad med kuldslået vand i 3-4 timer. Derefter hælder du vandet fra, og knoldene vil nu være svulmet op til ca. dobbelt størrelse. Bliv ikke fortvivlet hvis knoldene ikke er svulmet helt op når tiden er gået, det gør de inden for de følgende døgns tid.
Fyld let fugtig pottemuld i en bakke eller mindre potter. Pottemulden må endelig ikke drive af vand, men være tilpas fugtig. Du må altså ikke kunne klemme vand ud af jorden. Du skal sætte Anemone knoldene med den spidse ende nedad og den ’flade’ top opad. Hvis det er svært at se hvad der er oppe og nede, kan du lægge dem på siden. Så skal rødder og spirer nok selv finde den rette vej. Knoldene dækkes med ca. 1 cm jord. Husk at tjekke dine bakker/potter dagligt og fjern straks knolde der viser tegn på råd.
Sæt dine knolde et sted med 15-20C, der kræves ikke ekstra form for vækstlys. I mange år har det heddet sig at man skulle forspire sine knolde mørkt og ikke lyst. Men jeg har prøvet snart alle metoder og synes ikke at den ene virker mere korrekt end den anden. Når jeg forspirer, står mine knolde der hvor der lige er plads til dem inde i huset, dog ikke lige op ad en varmekilde så jorden tørrer hurtigt ud. Er vinteren mild kan jeg godt finde på at sætte et hold udenfor og lade dem tage den tid de tager. Det vigtigste er fugtigheden i jorden. Ikke for våd og ikke for tør. Når knoldene begynder at vågne, vil de danne små fine rødder og små skud ved toppen. Det kan tage alt mellem 1 til 2 (3) uger og herefter er de faktisk klar til udplantning, hvis man har et bed klar og man kan komme i jorden. Husk at kigge dagligt til dine knolde under forspiringen, så du hurtigt kan gribe ind skulle jorden være for våd, tør eller der er råd/mug.
Det er bedst at få plantet dine Anemone knolde ud i et forberedt bed, med en god omgang kompost, så snart jorden er bearbejdelig. Anemoner elsker nemlig det kølige vejr. Så jo hurtigere de kan komme i jorden og videre etablere sig, jo bedre. Kan man ikke komme i jorden? Anbefales det i stedet at potte knoldene op løbende i større potter. Pas de nu små planter i potterne med vand og evt lidt flydende gødning indtil jorden er klar til udplantning. Når det er muligt at plante ud skal man endelig ikke sætte knoldene dybere end maks. 5 cm i jorden og sæt dem med en afstand på 10-15 cm. Beskyt planterne med lidt fiberdug den første tid, til faren for den værste frost er forbi.
Når først Anemonerne er plantet ud, er der kun ventetiden til hvornår de første blomsterskud kan anes i bunden af løvet. Der skal stadig kun vandes, hvis jorden føles tør (stik en finger i jorden). Anemoner kræver ikke lige så meget vanding som Ranunkler gør. Giv gødning som beskrevet i værd at vide under punktet: Gødning.
Høst af Anemoner
Anemoner høstes om morgenen og er klar når der er ca. 1 cm imellem blomsterhovedet og den lille grønne krave på stænglen. Høstes anemonerne for tidligt, kan man opleve at blomsten ikke springer ordentligt ud. Klip forsigtigt nede ved bunden af planten, men pas på at du ikke kommer til at klippe et nyt blomsterhoved af. Sæt dem i en spand/vase med max 5 cm vand i bunden. Hvis du gerne vil ’gemme’ dine Anemoner til en særlig anledning, kan du opbevare dem i køleskabet. Skift vandet hver 2-3 dag og husk også at vaske vasen af. Hvis de skal stå i mere end en uge, kan du give stænglerne et lille frisk snit. Jeg har ’gemt’ anemoner på denne måde med fint resultat i 2 uger. Anemoner har et vaseliv på ca. 8-10 dage. Men husk at selv bladlus trives fint i et køleskab, så tjek at du ikke sætter ubudne gæster ind på køl.
Værd at vide
Jeg har her samlet en liste med ting der er værd at vide, for at gøre chancen for at lykkes med dyrkningen bedst muligt. Den kan du se her.